Burnout - conștientizare, acceptare, control

Fiecare zi de muncă înseamnă 10-12 ore fară întrerupere. Ești nevoită să iți ignori familia. Ești prezentă doar fizic cu ei. Ești nevoită să te ignori pe tine. Uneori plângi. Uneori ești disperată. Nopțile sunt un coșmar, adormi târziu, grijile vin ca niște acarieni, îți invadează perna. Nu te odihnești.

Ai o stare de oboseală continuă, lipsă de energie, nervozitate. Te concentrezi greu. Intri într-o transă...nu te mai poți opri din a face ceva, chiar și atunci când, de fapt, poți să iei o pauză.  Mâncarea...nici nu realizezi când ai mâncat, nici ce ai mâncat, absorbită de muncă. 

Și mai grav, nu vezi luminița de la capătul tunelului. Același pattern, zi de zi...până când? Nu se știe...

Mai mult, afli că efortul tău este apreciat doar verbal, urmează reduceri de costuri, restructurări, posibil se vor mai adaugă alte și alte task-uri de la cei care pleacă.

Viața ta devine un coșmar, ești neputincioasă, ești prizoniera unei situații aparent fară scăpare.

Până și cei aflați în închisoare știu cât va mai dura calvarul. Tu, însă, nu...

Burnout-ul (să ii spunem B) este mai mult decât stress și mai puțin decât depresie. Nu trebuie să ne panicăm. Sunt tensiuni emoționale, mai mult sau mai puțin cronice, mai mult sau mai puțin scăpate de sub control.

Astfel de tensiuni sunt pentru psihic ceea ce febra este pentru organism. Mulți oameni, fără a-i cunoaște procesul, încearcă să o oprească imediat folosind antipiretice sau substanțe ce coboară temperatura. Însă antipireticele "amuțesc" corpul, împiedică dezvoltarea sistemului imunitar și permit „invadatorilor” să supraviețuiască și foarte posibil să provoace dezvoltarea unor boli cronice.

Așa este și cu „febra” emoțională. Până la un anumit nivel, ea este umană, o reacție mentală naturală, automată, de protecție, iar vindecarea se face de la sine, de cele mai multe ori. Nu te panica!

Ce poți face dacă îl întâlnești pe B?

Trebuie să știi ca opțiunile tale sunt puține, de fapt sunt doar două. Nu ai vreo cale de mijloc. 

Prima opțiune: să cedezi și gata...ai scăpat de B. Dar nu o vei face, nu-i așa?...fie din  cauza valorilor tale personale, fie că ești foarte ambițioasă.

A doua opțiune: să supraviețuiești…alături de B. Mai exact, să conviețuiești.

pexels-martin-lopez-2157168.jpg

Înainte de a vorbi despre conviețuire, pentru că de asta ai nevoie acum, vreau să vedem ce puteri are acest B? 

Iar aici am vești bune și mai puțin bune. Să încep cu cele bune? Ok.

Veștile bune - ai la îndemână decizii care îl vor speria. Vom vorbi mai jos despre ele.

Veștile rele sunt că B, lăsat să își facă de cap, te cam necăjește. Destul de grav, aș spune. Iar când apare in peisaj, se instalează cu toate bagajele, pe toate planurile vieții tale.

-        B în Planul Fizic: mare atenție, nu trebuie ignorat!!! Este o zonă unde lucrurile au un potențial distructiv mare și, uneori, pe termen lung sau chiar ireversibile. Stress-ul prelungit poate cauza insomnie, dureri de cap, probleme digestive, hipertensiune, scăderea libidoului, infarct, AVC…mare atenție!

-        B în Planul Ambiental: spațiul de lucru devine „celula” ta. Poate apărea senzația de claustrofobie. 

-        B în Planul Comportamental: dezvoltarea sau exagerarea obiceiurilor care iți fac rău (țigări, cafea, alcool), mâncare foarte puțină sau foarte multă, tendință de amânare...

-        B în Planul Emoțional: agitație, nu te poți linișți, senzația pierderii controlului, lipsa încrederii

Ce poți să influențezi și ce nu?

Să recapitulăm. Ești 10-12 ore pe zi izolată într-o “celulă” de 10-12 mp. Exteriorul tău e proiectat printr-un cerc mic și negru, numit cameră video. Trăiești zilnic în mijlocul unei “furtuni”.

Poți să schimbi asta? Poți să o potolești? Ai această putere? Nu prea...Ideea e să rămâi la suprafață! Cum?

Învață dinamica valurilor, menține balansul.

Asta fac vapoarele prinse în mijlocul valurilor imense, zdruncinate de vânturi violente.

Constructorii de vapoare testează mai întâi flotabilitatea și centrul de greutate. Asta au făcut și “constructorii” de oameni. Vapoarele părăsesc șantierul după ce tehnicienii se asigură că fac față furtunilor, chiar și în sezonul uraganelor.

Așa ai plecat și tu în lumea asta: pregătită să faci față furtunilor vieții. Cu “tehnologia” emoțională care te stabilizează. 

Hai să mai facem o paranteză: gândește-te cum organismul tău încearcă să repare o tăietură. Sângerarea este oprită prin eliberarea de fibrinogen din celulele din sânge. Acesta este convertit în fibrina, care formează un fel de plasă pe locul rănii. Aceasta plasă prinde plachetele sangvine și celulele roșii din sânge, care vor forma un dop natural. Celulele albe din sânge vin la locul rănii pentru a distruge eventuale bacterii. În acest moment, pielea din jurul rănii poate fi puțin roșie – deoarece se dezvoltă o inflamație, modul natural prin care organismul vindeca o rana!

Așa se comportă și psihicul când se “rănește”. De cele mai multe ori, se vindecă natural.

Și…nu putem vindeca emoții cu paracetamol :)

Revenind la opțiuni, am stabilit că rămâi pe marea agitată și înveți să “navighezi” prin “furtuna” creată de B.

Ești, iată, într-un mediu ostil, dar ai început acum să înveți să îl accepți. Așa cum a facut John Nash in filmul “A Beautiful Mind”. Dacă nu ai văzut filmul, pune-l pe to do list. Merită! Nash, un matematician celebru, dar schizofrenic, a reușit să evadeze din halucinațiile lui extrem de chinuitoare, fără medicamente. Cum? Acceptându-le. Recunoscându-le. Admițându-le.

pexels-andrea-piacquadio-774866.jpg

Acceptă-l

Recunoaște-l

Admite-l!

Ce măsuri de siguranță îmi iau să nu mă “scufund”?

Să reluăm cele 4 zone din viața ta unde B creează furtună și să găsim măsurile de siguranță pentru fiecare în parte.

-        Planul Fizic: este cel mai important pentru că impactul distructiv al lui B este direct. Știu că nu e timp, că ziua pare prea scurtă, că rămân task-uri nerezolvate de pe o zi pe alta. Dar nu există altă cale. 5 minute, 10, 3 minute, fă exerciții fizice. Orice mișcare e bună. Recomand o coardă de sărit, punching ball, chiar și un sac de box gonflabil. De asemenea, exercițiile de respirație ajută foarte mult. Dansează!!! Cântă!!

-        Planul Ambiental: aerisește camera. Colorează-o. Investește într-o sofa comodă. Renunță la biroul clasic. Creează echilibru cu lumea naturală (ex. Feng Shui), când ai microfonul pe mute, pune în background o muzică de meditație, aprinde niște bețișoare parfumate. 

-        Planul Comportamental: ia vitamine, sunt o mulțime de suplimente alimentare care pot ajuta la reducerea oboselii, calmante asupra sistemului nervos. NU energizante. NU cafea în exces…. au efect pe termen scurt, în timp ce burnout-ul are efect pe termen lung. 

-        Planul Emoțional: este planul critic. Comunică cu cineva. Povestește-i despre cum te simți, ce simți, despre furie, nervozitate, tensiune. Ascultă glume (stand-up comedy). Înjură dacă simți nevoia. NU reprima emoțiile. Dacă iți vine să plângi, plângi. Dacă iți vine să râzi, râzi. Dacă ai nevoie să fii singură, fii singură.

pexels-kat-jayne-735978.jpg

Vorbește

cu

cineva!

Oricât, orice…eliberează-te! 

Previous
Previous

Auditul emoțional - 6 tool-uri pentru G.S.E.A.

Next
Next

Cenzura deviantă a exprimării